Фармацевтите: Аптеките са бомби със закъснител, а ние даже нямаме защитни маски

OFFNews 13 март 2020 в 16:31 14744 0

В четвъртък публикувахме статия, в която магистър-фармацевти твърдят пред OFFNews, че работят без ясни инструкции какво трябва да предприемат, в случай че влязат в контакт със заразен с коронавирус клиент. Те предупредиха също, че противогрипните лекарства и имуностимулаторите изчезват за минути и че нямат предпазни средства дори за себе си.

За да разберем има ли инструкции за действие в тази извънредна ситуация, се свързахме с Българския фармацевтичен съюз, откъдето ни отговориха, че такива подробно описани указания има и са раздадени на регионалните фармацевтични колегии.

Във въпросния документ наистина точно и изчерпателно е описано как трябва да се действа, още повече - има и предписание на китайски медици, които са споделили опита си.

Проблемът обаче е че работещите в нашите аптеки не разполагат, и никога не са разполагали, със защитните средства, които трябва да ползват според протокола за безопасност.

Днес стана ясно, че от Софийската фармацевтична колегия са изпратили писмо до всички, ангажирани с извънредната ситуация институции.  

Какъв е сигналът

"Аптеките са бомби със закъснител, а магистър-фармацевтите не разполагат с никакви защитни средства. Призоваваме спешно да се осигурят минимум 5000 маски и очила".

За критичната ситуация в аптечната мрежа в столицата предупреждават от Регионалната фармацевтична колегия на София-град с писмо до премиера, здравния министър, началника на оперативния щаб и главния държавен здравен инспектор.

"За пореден път магистър-фармацевтите бяха пропуснати от националния оперативен щаб и институциите относно мерките за ограничаване на заболяването. Магистър-фрамацевтите продължават да работят, не се бунтуват, свикнали са с подобно отношение. Но местата, където работим, се превръщат в бомби със закъснител", се казва още в писмото.

Аптеката е здравно заведение, което в момента се посещава от изключително много хора - болни и здрави. Дават се насоки пациентите да не стоят пред лекарските кабинети и в крайна сметка всички отиват в аптеката. Фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти в момента, обясняват от столичната колегия.

Ние не разполагаме с предпазни средства, посочени като необходими за медицинските специалисти – респираторна защита, защита на очите, защита на тялото и ръцете, каквито са препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията - Стокхолм, заявяват фармацевтите, цитирайки изискванията в инструкциите, които са им изпратени от БФС.

"Бихме искали да ви уведомим, че фармацевтичните складове, зареждащи аптеки, никога не са предлагали специални маски, осигуряващи протекция спрямо вируси - затова е невъзможно осигуряването им дори за нуждите на самите фармацевти", се казва писмото.

Фармацевтите настояват да им бъдат изпратени ясни и точни указания за реакция, в случай на пациент със симптоми на новия коронавирус и да бъде информирано населението да не се отправя директно към аптеките при симптоми на грип, тъй като това създава риск за работата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови