Фармагигант отчете 12 млрд. долара печалба от лекарства за отслабване

OFFNews 31 януари 2024 в 15:01 2362 0

Novo Nordisk

Снимка Getty Images

Novo Nordisk

Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk заяви, че нетната му печалба е нараснала с 51% през миналата година. Този успех се дължи на продажбите на популярните му лекарства за диабет и затлъстяване, предаде АФП.

Стогодишната компания отчете нетна печалба в размер на12,1 млрд. долара, която е по-висока от прогнозата на анализаторите, анкетирани от фирмата за финансови данни FactSet.

Novo Nordisk съобщи, че продажбите на продуктите за лечение на диабет и затлъстяване са нараснали с 42% при постоянни валутни курсове до 36 млрд. долара през миналата година. Общите продажби са се увеличили с 36% до 33 млрд. долара през 2023 г.

Много сме доволни от добрите резултати през 2023 г., които отразяват факта, че повече от 40 милиона души вече се възползват от нашите иновативни лечения за диабет и затлъстяване. Продължаваме да постигаме напредък по стратегическите си стремежи. През 2024 г. ще се съсредоточим върху достигането до повече пациенти, както и върху продължаващото значително разширяване на производствения ни капацитет, заяви главният изпълнителен директор Ларс Фруергаард Йоргенсен.

Novo Nordisk произвежда Ozempic, инжекционно антидиабетно лечение, което стана изключително популярно в социалните мрежи заради свойствата си за отслабване. Компанията произвежда и Wegovy, който има същата активна съставка като Ozempic в различна доза и е одобрен от регулаторните органи на САЩ за лечение на затлъстяване.

Успехът на лекарствата доведе до това, че датският гигант се превърна в любимец на инвеститорите, които повишиха цената на акциите на компанията дотолкова, че тя се превърна в най-голямата група в Европа по пазарна капитализация през миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика