Европейският регулатор разреши ваксинацията на деца от 5 до 11 г., на ход е ЕК

OFFNews 26 ноември 2021 в 10:35 744 0

Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши прилагането на ваксината срещу COVID-19 на компанията "Пфайзер" при деца на възраст между 5 и 11 години, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че по този начин се проправя пътят за ваксинирането на милиони ученици от малките класове в момент, когато континентът е залят от нова коронавирусна вълна.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че "препоръчва разширяване на (употребата на) ваксината "Комирнати" при деца на възраст от 5 до 11 години".

След като е проучила действието на ваксината при повече от 2000 деца, ЕМА потвърди, че тя е с ефективност от около 90% срещу поява на симптоми на инфекцията.

Според лекарствения регулатор най-честите странични ефекти са болка на мястото на инжектирането, главоболие, мускулна болка и втрисане.

Лекарственият регулатор на ЕС заяви, че двете дози от ваксината трябва да бъдат поставяни на децата в интервал от три седмици.

Това е първият път, когато ЕМА разрешава употребата на ваксина срещу COVID-19 при малки деца, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията ще изпрати своята препоръка до Европейската комисия, която ще издаде окончателно решение.

За да бъде одобрена за употреба у нас, трябва да се произнесат експертните съвети към Министерство на здравеопазването. Според установената до момента практика, не по-късно от седмица след становището им ваксината може да се прилага.

Най-малко една страна от ЕС обаче не изчака нейното одобрение, на фона на ръста на заразените. Австрия вече ваксинира възрастовата група между 5 и 11 години.

Световната здравна организация не отрече ползата от ваксиниране на децата, но според нея трябва да бъде даден приоритет на по-възрастните хора, тези с хронични заболявания и медицинските работници.

/НС/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови