ЕМА откри връзка между тромбозите и ваксината на AstraZeneca, но още не знае каква е тя

Официалното изявление от Европейската агенция по лекарствата се очаква до часове

OFFNews Последна промяна на 06 април 2021 в 14:55 4384 0

Висш служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви в интервю, публикувано днес, че има връзка между коронавирусната ваксина AstraZeneca и някои случаи на тромбоза, предава АФП.

"Според мен можем да го кажем сега, ясно е, че има връзка с ваксината. Но все още не знаем какво причинява тази реакция", каза ръководителят на EMA за ваксините Марко Кавалери пред италианския вестник "Ил Месаджеро".

Той каза, че "през ​​следващите няколко часа ще кажем, че има връзка, но все пак трябва да разберем как се случва това".

Постоянните въпроси относно това дали редки, но сериозни кръвни съсиреци сред тези, които са имунизирани с AstraZeneca срещу COVID-19, са по-чести, отколкото сред общата популация и подкопават доверието във ваксината.

След като няколко държави преустановиха употребата на AstraZeneca - включително Италия - EMA заяви, че ползите надвишават рисковете и препаратът трябва да остане в употреба. Кавалери обаче не изключи възможна причинно-следствена връзка между тромбите и ваксината и се очаква да предостави актуална оценка тази седмица, припомня АФП.

"Опитваме се да получим точна картина на случващото се, да дефинираме подробно този синдром поради ваксината ", каза Кавалери и добави, че преобладаващите случаи на церебрална тромбоза при ваксинираните са сред младите хора и те са "повече, отколкото бихме очаквали."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови