Експерт: Маските с клапа не предпазват околните

OFFNews 04 декември 2020 в 12:31 1424 0

Снимка Pixabay

Маските с клапа не са преграда за разпространение на новия коронавирус, ако ги носи заразен. Твърдението е на главния експерт от Центъра за молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев, пише сайтът Лента.

Подобни средства не са преграда за разпространение на патогена от страна на заразения, който ги носи. Маските с клапан са подходящи за медицински работници, които изпълняват професионалните си задължения и не са носители на коронавируса. Подобни средства за лична защита в значителна степен улесняват вдишването, предаде БТА.

Лебедев добави, че вече някои авиокомпании са престанали да пускат на борда на самолетите пътници с маски с клапан. Причината е че те не препятстват разпространението на вируса.

По-рано ученият оцени и ефикасността от използването на шалове като предпазни средства вместо медицински маски. По неговите думи това в никакъв случай не бива да се прави. Най-ефикасни се оказват маските и то при правилното им поставяне. Те трябва да прилепват плътно по лицето и да покриват както устата, така и носа, напомня той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!