Ефект: Ваксините срещу грип снижават смъртността от сърдечна недостатъчност

OFFNews 28 август 2020 в 15:22 1857 0

Ваксините срещу грип и пневмония снижават смъртността при пациенти със сърдечна недостатъчност. Това показва изследване на университета в Кънектикът, проведено сред 3 млн. американци. Резултатите от него ще бъдат представени на тазгодишния конгрес на Европейското кардиологично дружество - ESC Congress 2020, който ще се проведе от 29 август до 1 септември в онлайн формат, съобщава здравната платформа Medik Forum.

Всеки 5-ти човек развива сърдечна недостатъчност. Според статистиката, в световен мащаб, от заболяването страдат около 26 млн. души. Респираторните инфекции като грипа и пневмонията могат сериозно да утежнят състоянието на пациенти със сърдечна недостатъчност и затова на хората с такива заболявания се препоръчва ежегодно да се ваксинират.

"Пандемията подчерта важността на ваксинациите за предотвратяване на респираторните инфекции, особено при хора със заболявания като сърдечната недостатъчност", казва авторът на проучването д-р Картик Гонугунтла от университета в Кънектикът.

Особености на изследването

В проучването са включени близо 3 млн. пациенти, хоспитализирани в периода 2010-2014 г. Средната възраст на наблюдаваните е 70 г.

Екипът експерти установява, че вътреболничната смъртност е значително по-ниска при пациенти, които са ваксинирани срещу грип (1,3%) в сравнение с тези, които не са ваксинирани (3,6%). Аналогични са резултатите и при ваксинираните срещу пневмония - 1,2% срещу 3,6% в полза на ваксинираните.

"Макар антиваксърското движение да привлече много привърженици преди пандемията, казват авторите на изследването - ние сме оптимисти, че непознатата досега инфекция е променила възгледите на мнозина за ролята на ваксините за защита на здравето."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови