Единственото спасение от COVID-19 е годишната ваксина, според акад. Петрунов

Проблем е голямата изменчивост на вируса, изолират са нови варианти, заяви имунологът

OFFNews 26 януари 2022 в 08:06 2847 2

Имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти на коронавируса, е единственото спасение от COVID-19. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на заболяването в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. 

Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса, заяви имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ. 

По думите му развитието на тази вълна у нас не е завършило, вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно. Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да е налице колективен имунитет с покритие не по-малко от 80 процента от човечеството.

Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни от 5-и до 7-ми ден от заразяването. Едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че е Омикрон, но са изолирани нови варианти, допълни акад. Богдан Петрунов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови