Доц. Марин Генчев: В 80% от случаите болката при дискова херния сама отшумява за седмици

OFFNews 16 юни 2023 в 13:14 4529 3

Марин Генчев

Снимка Архив

доц. д-р Марин Генчев, неврохирург

В 80% от случаите болката от дисковата херния отшумява от 6 до 8 седмици от само себе си. Трябва просто да изчака и да се прилагат методи, които облекчават неприятния симптом при пациентите, каза доц. д-р Марин Генчев, неврохирург от болница "Вита" по БНТ.

Изчаква се, тъй като материалът, който излиза от диска обикновено е мек и в рамките на 6 до 8 седмици се свива от само себе си. Затова, когато хернията причинява само болка не се оперира. Това обикновено се прави, когато има парализи и други по-драматични симптоми. Те обаче са много редки, обяснява неврохирургът.

Гръбначният стълб е изграден от прешлени, между тях има амортисьори, които се наричат дискове, когато парче от тези дискове се отчупи и влезе назад в гръбначния канал, където се намират нервите, се образува дисковата херния. В немалко случаи тя е придружена от драматични симптоми, най-сериозният е болката. Боли притиснатият нерв, казва специалистът.

"Хернията може да възникне по много причини - вдигане на тежко, продължително физическо натоварване, навеждане, някои видове спорт, дори заседнал начин на живот, както е през последните десетилетия. Болката може да се появи без видима причина, дори след събуждане", обяснява лекарят. По думите му двата пола са еднакво засегнати от болестта, която се среща в по-млада възраст - между 20 и 50 г.

Междупрешленните дискове имат външна обвивка, която е много здрава, и вътрешна част, която е водниста. С годините воднистото съдържимо започва да се свива и дисковете постепенно започват да губят материал. Има малко материал, който може да излезе. Затова дисковите хернии при по-възрастните са изключително редки, казва доц. Генчев.

По думите му най-често засегнати са нервите, които отиват към краката, затова болката е в тях, а не в кръста.

В ранния етап на поява на дискова херния всичко, което премахва болката, е добро, защото пациентът трябва изчака няколко седмици, докато болката отмине. Ако коланът помага – слагайте го, макар че той няма да ви излекува. При някои пациенти помага обездвижването, при други - ходенето. Индивидуален е начинът за справяне с болката, казва доц. Марин Генчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

3

REXX

17.06 2023 в 08:22

До тоя с Дрън-дрън коментара : Пич , пише ти черно на бяло че отшумява в 80 процента от случаите, не в 100 процента. Ти или си скаран с българския или с математиката.

1935

2

Муню

16.06 2023 в 14:00

Аз имам 2 дискови хернии. Как да се сдобия с ТЕЛКово решение?

3015

1

rambaldievskievich

16.06 2023 в 13:40

Дрън, дрън отшумявала! Имам я от 2000 г. и се задълбочава. Никакво "отшумяване" няма. И ТЕЛК имам заради нея. Отшумявала - 'баси!...
 
X

Да помогнем на украинските деца!