Доц. Кунчев: Пикът на грипната вълна премина, намаляват случаите на скарлатина и варицела

OFFNews 15 февруари 2023 в 10:04 1464 0

Ангел Кунчев

Снимка БТА/Христо Касабов

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Пикът на грипната вълна у нас е преминат, ситуацията се нормализира. Това важи не само за грипа, а и за COVID-19, варицелата и скарлатината, каза по БНР главният държавен здравен инспектор доц Ангел Кунчев.

Някои като области Кюстендил и София област позадържаха заболеваемостта, но в страната има траен спад. По отношение на заразните болести отиваме към нормална обстановка, обясни експертът и посочи, че оттук нататък трябва да се следи какво циркулира, за да се реагира навреме.

Доц. Кунчев обясни, че през този сезон свинският грип е основен причинител на заболявания. "Тази година грипът беше по-голям проблем от ковид, повечето пациенти с инфекции в интензивните отделения са с грип, а не с COVID-19", подчерта той.

"От началото на годината досега сме регистрирали 3370 случая на COVID-19. По това време миналата година са били 230 400", направи сравнение главният здравен инспектор. 

Най-добрият начин да се предпазим е сезонната имунизация, каза доц Кунчев и посочи, че има случаи на двойни инфекции - коронавирус и грип, но са по-скоро екзотика.

Той увери, че няма липса на легла в инфекциозните отделения и невъзможност да се настаняват болни.

Доц. Кунчев коментира и вероятността от поява на инфекции в Турция и Сирия след земетресението:

В медицината на бедствените ситуации има постулат, че когато има подобно природно бедствие, обикновено се придружава от разпространение на инфекциозни заболявания. Риск има, което не значи, че задължително трябва да се случат нещата. До известна степен по-ниските температури помагат, но не решават проблема. Основното, което трябва да се прави, е много добра организация, много бързо организиране на палаткови лагери, на тоалетни, което гарантира и контрол върху разпространението на тези инфекции, обясни епидемиологът.

По думите му разликите между Турция и Сирия са значителни. Турция е натрупала много богат опит с организирането на лагери за бежанци, които са много добре снабдени, разполагат със службите, които да го направят. При бедствие от този мащаб нищо не е лесно и не става бързо, но там се полагат максималните усилия, посочи Кунчев.

В Сирия заради на дългия период на война, цели територии са практически неуправляеми. През последната година случаите на холера минаха границата от 3 хиляди, имаше известен износ на холера и към други страни. Земетресението само влоши нещата и създаде още повече рискове. Освен холерата, дизентерията е една от често появяващите се болести. Много е голям наборът от заболявания, които биха могли да възникнат, посочи доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!