Доц. Кунчев: Ако не постигнем 70% колективен имунитет, рисковете остават

Към момента интересът към ваксината на AstraZeneca е почти нулев, посочи главният държавен здравен инспектор

OFFNews 11 май 2021 в 11:20 1202 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Ако покажем незрялост като общество и не постигнем тези 70%, ще продължим с мерките, ще продължим с рисковете, ще продължим да очакваме нова вълна. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия в коментар хода на ваксинационната кампания у нас.

По думите му е много вероятно да има нова вълна на коронавирусната инфекция, но изрази надежда, че това няма да се случи през летния сезон.

„Много се надявам, ако има нови изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и да имаме спокойно лято“, допълни Кунчев.

Той обаче отбеляза, че няма пряка зависимост между различните сезони и развитието на една епидемия.

„Виждате, че в Индия и при високи температури стават ужасни неща“, каза той. „Огромният проблем там е, че хората не получават никаква медицинска помощ. Ситуацията преля в Непал, Шри Ланка, Бангладеш и на Малдивите, което значи, че трябва да допълним списъка от забранените страни“, посочи Кунчев.

Според главния здравен инспектор навлизането на индийския щам на COVID-19 е неминуемо заради мобилността на хората.

Доц. Кунчев информира, че до няколко месеца се очаква решение на европейско ниво, което ще позволи ваксинирането на деца над 6-годишна възраст. Според него това ще спомогне за безопасното започване на учебната година. Той припомни, че от вчера в САЩ е позволена имунизацията с ваксината на Pfizer/BioNTech на деца между 12 и 15 години.

Кунчев каза още, че до края на юни всички служители в туристическия бранш ще могат да бъдат ваксинирани. Те се имунизират с препарата на Janssen.

Той посочи още, че към момента интересът към ваксината на AstraZeneca у нас e почти нулев. По думите му, ако бързо не се реши към кого да се пренасочат останалите количества, съществува риск ваксините да се похабят.

На въпрос какви загуби може да понесе страната доц. Кунчев разясни, че се плаща това, което е доставено, а не договореното предварително.

30 000 са дозите от Оксфордската ваксина в момента в склада в „БулБио”, стана още ясно от думите му.

„Ваксината на AstraZeneca е в пъти по-евтина в сравнение с останалите“, отбеляза той, но в същото време посочи, че договорът си е налице и доставките съобразно него продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки