Доц. Гломб: Най-притеснителен е нигерийският вариант на вируса

OFFNews 09 март 2021 в 09:48 2405 0

Доц. Любомира Гломб

Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Около 75% от пробите, събирани преди две седмици, са с британския вариант на COVID-19, съобщи в предаването „Здравей, България” ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб. очаква се в следващите проби процентът да бъде и по-висок.

„Дистанцията от 1,5 м е препоръчително разстояние, което статистически показва, че вероятността да се заразим е по-малка. Такава обаче винаги има. Хората си представят, че когато си направят ваксина, като преболедуват и като спазват мерките, това е като някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90-95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата”, допълни експертът.

Южноафриканският вариант на коронавируса според доц. Гломб по-скоро го няма в България. Въпрос на време обаче било в страната да влязат всички варианти.

„От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира доц. Гломб. Дали ще се наложи и трета доза от ваксината заради нигерийския вариант на коронавируса, все още не е ясно, но фирмите производители вече работят за преправяне на препаратите си.

„Необходими са изследвания, за да се докаже дали коригираната ваксина ще произведе достатъчно на брой антитела срещу новите варианти”, коментира специалистът.

Доц. Гломб разясни и защо в страната го няма сезонният грип. „Това е познат феномен. Когато започва грипният сезон, имаме доста вируси - A, B. Докато накрая един взима връх и става доминиращият. Сега наблюдаваме същото. Коронавирусът взе връх - той е прекрасно адаптиран към нас. Той се чувства екстра сред нас”, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови