Доц. Чорбанов: Не е доказано някой да е бил заразен в градския транспорт или в самолет

Мерките няма да спасят положението, а само ще забавят разпространението на вируса и така може да се проточи много дълго време, твърди имунологът

OFFNews 25 юни 2020 в 10:04 15630 2

Много малко хора са заразени на случаен принцип, не е доказано някой да е бил заразен в градския транспорт или някой пътуващ със самолет да е заразил хората в самолета“. Това посочи доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН по bTV.

Според него маските не вършат работа за предпазване, няма втори пик, а това е нормалното разпространение на вируса.  „Огромният брой случаи като групи са на семеен принцип или в работна среда или в социални общности, които живеят изключително компактно, уточни имунологът.

Мерките няма да спасят положението, а само ще забавят разпространението на вируса и така може да се проточи много дълго време, категоричен бе той.

Коронавирусът не се вълнува от топлината и околната температура, защото в нас той се разпространява при 37 градуса. Голяма част от инфекциите се разпространяват в момента в много топли държави, така че това изобщо не е фактор, каза още специалистът. 

Той обясни, че някои хора се срещат с вируса, но имунната им система е достатъчно компетентна и активна и изобщо не реагират по никакъв начин – нямат никакви симптоми, не боледуват и не умножават вируса.

„Правителствата през последните години не са инвестирали във фундаментални изследвания. Много от научните изследвания, които нямат реален практически характер и не произвеждат нищо като краен етап, всъщност са от изключителна важност за икономиката“, посочи още имунологът.

За тестовете той коментира, че PCR реакцията е много специфична и зависи от това какви маркери ще бъдат избрани. „Ако се направи компромис и се закупи по-евтин кит, той може да потвърди коронавирус с едни или два маркера и да се окаже, че човек е позитивиран с друг вирус“, обясни доц. Чорбанов.

Човек е вирусоносител изключително малко време, за което може да бъде третиран. Първата седмица от  заразяването той заразява, втората седмица могат да бъдат уловени вирусни частици, но те не са ефективни“, каза имунологът.

По думите му, ако един човек е детектиран в краен етап от развитието на заболяването, може след една седмица да си бъде отрицателен и в това няма нищо странно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

2

Egocentric Eccentric

25.06 2020 в 11:11

Явно имаме ситуация с роклята дали е синя или златна.

Аз от първия ден на мерките живея с разбирането, че цялата идея на тези мерки е ТОЧНО да се забави разпространението.

Никой не е твърдял че ще го спрем.

И Меркел още в началото каза че 70% от хората най-вероятно ще преминат инфекцията и много други политици, които все пак въведоха мерките, точно за да спасят здравната система.

Този човек както и други такива като него спорят със сламени опоненти.

От началото се говори за "изправяне на кривата" за да не се стига експоненциално заразяване и задръстване на болниците.

805

1

order

25.06 2020 в 10:52

Не знам защо, но повече вярвам на този човек и Мангъров отколкото на БАРБА ГАНЬОС, който все пак е СЪДЕБНО ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ!!!!