Доц. Чорбанов: Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса

Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани, твърди имунологът.

OFFNews 23 юни 2020 в 15:20 11212 3

„Беше наивно да се смята, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространение на вируса. Няма втора вълна. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса“. Това коментира пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.

По думите му протичането на болестта е по-различно от това, което се вижда на повърхността. Малък процент от хората боледуват сериозно, а огромният брой хора дори няма да разберат, че са били заразени.

"Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани“, твърди имунологът.

Според него сега вирусът се разпространява там, където първоначално държавите са били скрити и затворени и при разхлабване на мерките вирусът е започнал да се разпространява.

"В Италия и Испания вирусът се разпространяваше в хоризонталата, на семеен принцип, и нямаше как да бъде спрян. Мерките намаляват разпространението, но агонията ще продължи по-дълго, категоричен е специалистът.

Според него отначало разпространението е било по-слабо не само заради мерките, а и заради по-малкото носители на коронавируса у нас.

Доц Чорбанов смята ,че човек трябва да е отговорен, но не и параноидно настроен. По думите му продължаването на мерките няма да доведе до нищо добро. Той каза още, че не смята, че ще се стигне до крайно голяма вълна на разпространение у нас. Имунологът посочи и кои са факторите, които подкрепят твърдението му - страната ни е сравнително ниско населена, няма много места със съсредоточаване на много възрастни на едно място.

От друга страна, сме на челните места по сърдечно-съдови заболявания, което е фактор, способстващ тежкото прекарване на болестта, предупреди специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

23.06 2020 в 23:39

Но пък е имало достатъчно дебили като вас двамата, заради които оная епидемия е избила толкова хора, че да угасне сама.
Ще имате ли въпроси за механизма на явлението? Или знаете отговорите?:))

11769

2

Dafack

23.06 2020 в 22:45

Добре, че по време на Черната смърт, не е имало такива измислени "доценти" с фалшиви дипломи... че според въпросните теории "сега нямаше да има човечество".

2100

1

гоуемио

23.06 2020 в 19:09

И тоя като Мангърчето-не носи НИКАКВА отговорност ако ще утре да умрат 200000 у нас и може да говори каквото си иска.