До две минути за реакция предвиждат новите протоколи при постъпване в спешно отделение

OFFNews Последна промяна на 11 април 2022 в 09:33 806 0

"Постъпвайки в спешното отделение, пациентът трябва да бъде посрещнат от лекар, сестра, парамедик, който е в триажната зона. Първият въпрос към него е: "От какво се оплаквате?". В рамките на една-две минути един добре обучен медик може да се ориентира дали се касае за животозастрашаващо състояние или е неспешно."

Това каза по БНР д-р Десислава Кателиева, главен координатор на Експертния съвет по Спешна медицина към министъра на здравеопазването. Тя е и председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Според нея първите стъпки при спешен пациент са измерването на сатурацията и кръвното налягане, проверка на нивото на съзнание на човека. Така ще се знае дали пациентът влиза в триажната зона, за да се провери кода на спешност, или веднага влиза в шокова зала.

"И тъй като сме все още в епидемиологична обстановка, ние препоръчваме на колегите си, преди да са направили тест за COVID-19, да работят с тези пациенти като потенциално инфекциозно болни. Това важи и за най-спешните случаи, и за по-леките", поясни още д-р Кателиева и допълни, че за да няма оплаквания от постъпващите в медицинската документация се предвижда ретриаж през определен период от време.

В новите правила е записано, че към медицинската документация, която сега се попълва при прием в спешно отделение, трябва да се включи и триажния лист. "За да знае пациентът, че от самото начало на неговото постъпване, някой му е направил първична оценка, погледнал е на него като на болен човек и оттам насетне той е грижа на работещите в това спешно отделение", уточни лекарката.

"Изготвихме единните протоколи за триаж в спешните отделения към лечебните заведения. Целият екип работихме заедно седмици наред и 159 протокола са вече факт. С този единен триажен лист ще може да се гарантира, че пациентите ще получат равнопоставен достъп до медицинска помощ, независимо в коя точка на страната се намират. 

Този работен вариант трябва тепърва да бъде огледан и коментиран с Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание, ако трябва да бъде и допълнен. Идеята е да се промени медицинската документация в спешните отделения. Тя да бъде съгласува с това, което е залегнало в стандарта", посочи още д-р Кателиева.

Триажният лист влиза като част от официалната документация, обсъжда се от него да се дава копие и на пациента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови