До дни ще има по-строги мерки в поне 8 области на България

OFFNews 08 март 2021 в 19:31 6400 0

Снимка БТА/ Христо Касабов

До няколко дни ще има решение за налагането на по-строги мерки на регионално ниво, стана ясно след брифинг на здравния министър Костадин Ангелов тази вечер.

Повече от три часа продължи срещата между Ангелов, директорите на всички регионални здравни инспекции и представителите на Националния оперативен щаб и на Националния ваксинационен щаб.

Тази вечер не е взето решение за налагане на нови, по-строги мерки, но това предстои близките дни.

Според здравния министър "унифициран подход на този етап не е възможен", защото заболеваемостта е различна в различните области.

Той съобщи, че в 8 области има над 300 заразени на 100 000 души, което и налага затягането на мерките. "Това е границата, която можем да си позволим", отбеляза Ангелов.

За областите с най-висока заболеваемост, сред които са Кюстендил, Бургас, Шумен, София - град, се обсъжда възможността за носене на предпазни маски на открито, промяна на крайния час на работа на заведенията, извеждането на учениците в електронна среда на обучение, ограничаване на достъпа до фитнеси и молове.

Мерките, които ще се предприемат, ще бъдат разнопосочни за всички области, не са възможни да са еднакви за всички, уточни здравният министър.

Предстоящите избори ще бъдат проведени в безопасна среда, увери Ангелов и призова тази ситуация да не се използва за никакви политически цели и спекулации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови