До 25 градуса за работа на закрито препоръчва Инспекцията по труда

OFFNews 17 юни 2024 в 13:45 3654 0

офис

Снимка Pixabay

Работа в офис

През топлия период градусите на закрито трябва да бъдат между 18 и 25 в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка. Определена е и допустима температура, която не може да бъде над 28 градуса. При определени изключения при много висока температура навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса, напомнят от Главна инспекция по труда (ГИТ).

От инспекцията подчертават, че при дейности на открито работодателите трябва да вземат мерки срещу прегряване на служителите си.

При работа на закрито се препоръчва въвеждането на технически мерки, докато при работа на открито по-добър ефект имат организационните мерки като въвеждане на повече почивки, които да се прекарват в специално осигурени климатизирани помещения, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа и др, пишат от ГИТ.

Според инструкциите за възстановяване на топлинния и водно-солевия баланс на организма трябва да се осигури достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности.

Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ е задължение на работодателя, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

За 2023 г. в Инспекцията по труда са постъпили 55 броя сигнали за работа при високи температури. По-голямата част от тях са за работа в закрити помещения.

Практиката показва, че при работещите на открито работодателите по-често се съобразяват с горещините и прилагат мерки за минимизиране на негативните последици от работата при високи температури.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов