Д-р Неделно Тотев: Всички болници са за COVID, хората с други болести се страхуват да дойдат

OFFNews 05 ноември 2021 в 10:23 1307 0

Снимка Архив

Всички болници станаха "мръсни" (за лечение на коронавирус) и затова хората с други болести идват в последния момент, което е фатално за тях", коментира по БНР д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници.

"Спряхме плановата дейност и разширяваме повече легловата база за COVID, но как да вкарам един физиотерапевт да лекува коронавирус? Това не сработва", допълни той. 

По думите му сега болницата разполага с 32 медицински легла за лечение на коронавирус, но почти винаги е на предела.

"Имаше момент, в който приех пациент през нощта в лекарския кабинет - 33-тия човек, защото нямаше време за реорганизация", разказва д-р Тотев и допълва:

"Малките общински болници имат нужда от всякаква помощ - от консумативи, от средства да си покриват режийните, такъв е и случаят с болницата в Кюстендил, където директорката е обявила дарителска кампания, за да оцелее болницата."

По думите му сега берем плодовете на неща, несвършени десетки години наред. От поне 10 години системата не е стабилна, че не работи адекватно, твърди той.

Според д-р Тотев парите за първа линия (1200 лв.) се дават и няма проблем, макар че методиката е доста тромава, но може би е по-справедлива сега, защото парите се вземат от действително лекуващите.

"Но ние как се справяме с бюджетите - с въжеиграчество, на този ще платиш сега, другия ще изчака, после ще обещаеш, пък той ще отсрочи - запушваме дупки - така оцеляваме", посочи директорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови