Д-р Неделчо Тотев: Малките болници работят на предела си, няма как да отделят персонал само за COVID

OFFNews 20 август 2021 в 10:48 1251 0

"Малките общински болници работят на предела на възможностите – така беше и при предишната вълна – стигнахме до 30 легла от 100-те, които имаме. Това никак не е малко – на фона на персонала, който е доста редуциран, няма желаещи да работят."

Това каза за БНР председателят на Сдружението на общинските болници и директор на МБАЛ Чирпан д-р Неделчо Тотев в коментар за готовността на лечебните заведения за новата вълна на епидемията.

Д-р Тотев подчерта, че въпросът с липсата на кадри е ужасяващ, и че има разлика между болнични легла и кревати. Той сподели, че засега болницата в Чирпан е обезпечена с персонал, медикаменти и апаратура.

"Но няма как да отделим персонал само за COVID – хора няма, няма и държавна политика за набиране на специалисти. Има персонал в пенсионна и надпенсионна възраст… Една малка част от болниците имат инфекциозни отделения, където се лекуват пациенти с коронавирус", обясни той.

По думите му, психозата създадена около вируса, е довела до това, че лечението на много пациенти е пострадало. Много от хората с други заболявания търсят лекарска помощ в крайно утежнено състояние, посочи той.

Относно проекта за възстановяване и подпомагане на общинските болници след COVID, д-р Тотев коментира:

"По неизвестни нам причини проектът се забави – имаме уверения от министъра, че всички болници ще получат пари, но нито знаем какъв процент от строително-ремонтните ни дейности ще бъдат одобрени, нито кога ще бъдат одобрени и кога ще получим зелена светлина да започнем реалните ремонти. Но, който е отговорен за забавянето, да даде отчет на НС", призова той.

Според председателя на Сдружението на общинските болници здравеопазването се задъхва. По думите му отделянето на средства за амбулаторен пакет на хората, които се лекуват вкъщи, би облекчил натиска върху малките болници.

"Добре е като замисъл, но семейните практики не навсякъде са добре заети", изтъкна той.

Д-р Тотев предупреди и за проблем при малките болници с настаняването на деца с коронавирус, тъй като няма ресурс за лечението им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews