Д-р Маджаров: Няма основание за забрана на плановия прием в болниците

OFFNews 26 октомври 2020 в 10:34 1116 0

„Смятам, че вече няма никакво епидемиологично основание да бъдат забранявани плановите операции и приеми. Тревогата на Българския лекарски съюз е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени", това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по Нова телевизия.

Той коментира заповедта на здравния министър лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население да преустановяват плановия прием и плановите операции.

Според него по време на извънредното положение пациентите в страната с други заболявания са останали без диагностика и са били лекувани със закъснение. 

По думите на д-р Маджаров сега болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент.

"Тя е осигурена през цената на пътеката и с допълнителни 20 лева. Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите”, каза още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и предложеният бюджет в перо „Здравеопазване” за следващата година.

„Ако станем свидетели на този окончателен бюджет, който ни се предлага в момента от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, системата ще бъде силно натоварена. Нещо повече – няма да може да осигурява базовите потребности по отделните видове дейности”, категоричен беше Маджаров.

Той уточни, че в параграфа за изследванията, е предвидена "някаква мизерна сума". Всички знаем, че населението очаква да бъде масово тествано, за да може да се предотврати разпространяването на болестта”, шефът на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови