COVID реанимацията на Александровска болница е пълна

По данни на Столична РЗИ от 800 хоспитализирани с коронавирус само 20 са били ваксинирани, съобщи зам.-директорът на лечебното заведение

OFFNews 13 октомври 2021 в 12:39 1004 0

"25 са реанимационните легла в Александровска болница и са запълнени. Затворен е цял блок за пациенти с коронавирус, предстои да се "отворят" още 5 легла по разпореждане на Столична РЗИ, каза д-р Петър Грибнев, зам.-директор на болница "Александровска" и уточни, че това ще наложи пренасочване на персонал, което създава дефицити в останалите клиники.

"Здравната система се натоварва сериозно, запълват се леглата за COVID пациенти, от седмица сериозно натоварени са и реанимациите. Нашето отделение е пълно. Ограниченията, които бяха обявени вчера, са достатъчно либерални за обществото и биха помогнали на системата да се справи", каза д-р Грибнев.

Според него контролът върху спазването им е труден, а обществото се чувства изморено от поредната COVID вълна:

"Разбираме тази умора, но персоналът в клиниките започва да прегаря, защото се натоварва екстремно за пореден път. Много трудно се намират лекари, които да влязат в COVID зоните."

Според него нежеланието на медиците да влизат в тези зони е заради нестандартните условия на работа и многото дежурства. При реаниматорите е още по-сложно, защото трябва да покриват две полета на действие - пациентите с коронавирус и тези с други заболявания, посочи той.

"Процентът на хоспитализираните, които са ваксинирани, е много малък. В началото на август от около 30 хоспитализирани само 2 бяха ваксинирани. За момента нямаме точни данни колко от ваксинираните са влезли в реанимация, но това е много малък процент – на преминали 200 пациента не повече от 5. Подчертавам, това не са съвсем точни данни, защото много трудно се следят", коментира хирургът.

Той съобщи, че по данни на столичната РЗИ от около 800 заболели ваксинирани пациенти само 20 са били хоспитализирани.

По думите му ефектът от ваксинацията срещу COVID-19 е видим в страните с висок процент имунизирани (над 70%). При тях вълната е много по-плавна, не е толкова висока и смъртността е много по-ниска, обясни д-р Грибнев.

По повод протестите на медицинските сестри с искане за по-високо заплащане, той призна, че имат основание да искат по-високо заплащане, защото са много натоварени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови