Богдан Кирилов: Интересът към ваксините е най-висок, когато има пик

OFFNews 25 юни 2021 в 14:00 743 0

Интересът към ваксините е най-висок, когато има пик в разпространението на вируса. Водещ фактор за решението да се имунизираш е страхът, коментира по Bulgaria ON AIR директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

С това той си обяснява и все по-ниския интерес към ваксинациите през летния сезон. По думите на Кирилов в момента основна цел е да се установи доверие към кампанията, като бъде отговорено на всички въпроси на гражданите.

Той призна, че едно от основните притеснения са страничните реакции след ваксиниране и съобщи, че в последните месеци съобщенията за такива реакции са намалели до 1,5 на 1000 поставени дози, докато по-рано честотата е била 3,5 на 1000 имунизации.

До момента има малко над 2600 съобщения, 90% са направени от граждани. Оплакванията са основно за грипоподобни симптоми, висока температура и болка в мястото на убождане. Тези реакции са описани в кратката характеристика на препаратите, посочи Богдан Кирилов и допълни, че производителите са задължени да предоставят ежемесечни доклади за безопасността на продуктите си на Европейската комисия.

Фармацевтичните компании и регулаторите работят изключително активно по създаването на медикамент за лечението на коронавирус. Извършват се няколко по-значими клинични изпитвания на три различни вида препарати. Одобрен медикамент обаче може да има най-рано следващата година, каза още директорът на ИАЛ.

Той прогнози, че през есента може да има още няколко одобрени ваксини. Към момента Европейската агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на няколко ваксини. Очакванията са решение за тях да има през август или септември.

Към днешна дата България разполага с 2,8 млн. дози ваксини от всички одобрени препарати. 20 хил. от тях са с изтичащ срок на годност през юли и съществува реална възможност някаква част да останат неизползвани. Те са главно от препарата на AstraZeneca, посочи Богдан Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!