Близо 800 българки годишно заболяват от рак на яйчниците

Александра Маркарян 01 септември 2020 в 15:37 1318 0

Близо 800 българки годишно заболяват от рак на яйчниците, показва статистиката. Ракът на яйчниците или овариалният карцином е седмият най-разпространен рак сред жените в световен мащаб, а в България е на шесто място сред злокачествените заболявания.

През септември се отбелязва Месеца за борба с рака на яйчниците. Целта на инициативите е да се повиши информираността за болестта, като се обърне внимание на рисковите фактори, симптоми, ранна диагностика.

През 2020 г., предвид пандемията от COVID-19, в България месецът ще бъде отбелязан чрез дигитална информационна кампания. На Facebook страницата „Животът те обича“ през целия месец ще бъде публикувана полезна информация за заболяването, поведението при него, както и полезни съвети по отношение на хранителния режим, физическата активност и психологическа подкрепа при пациентите и техните близки.

В ранен стадий, симптомите на болестта може да са малко или да липсват, затова близо 80% от случаите на овариален карцином се диагностицират в напреднал стадий. Най-честите симптоми са тазова или коремна болка, подуване на корема, бързо чувство на ситост или загуба на апетит, често уриниране. Тези симптоми често се срещат и при жени, които нямат рак на яйчниците и може да са резултат от други причини. 

Точната причина за развитие на рак на яйчниците не е известна, но има няколко фактора, които могат да увеличат риска. Рисковите факторите са свързани с начина на живот (затлъстяване и тютюнопушене), хормонални проблеми (ранна/късна менопауза, липса на раждания или бременност, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормон-заместителна терапия) и фамилни/генетични (история в семейството на роднина с рак на гърдата, майка или сестра с рак на яйчниците, мутации на гените BRCA1 и BRCA2 ).

Данните сочат, че 5-годишната преживяемост намалява с увеличаването на стадия на болестта. Ранното диагностициране на заболяването води до по-добра преживяемост. Навременна профилактика и превенция са най-важни. Очакванията са до 2035 г. новите случаи на оварилен карцином на година да се увеличат с 55%.

Инициативата „Животът те обича“ обединява и подкрепя пациентите с рак на яйчниците и рак на гърдата, както и техните близки. „Животът те обича“ има за цел да повишава информираността за заболяванията, да оказва подкрепа на пациентите и техните близки, както и да насочва общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика и превенция на двете заболявания. Страницата „Животът те обича“ се реализира от биофармацевтична компания "Астра Зенека" България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови