Биолог: Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата

При тази вълна ще има деца в интензивните отделения, твърди молекулярният биолог Георги Маринов

OFFNews Последна промяна на 16 август 2021 в 10:31 3894 0

"Има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата. Всеки по-заразен вариант генерира повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата. При тази вълна ще има деца в интензивното."

Това обясни по БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност", посочи специалистът.

Той обясни, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса.

"Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло не ваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата... Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока".

Маринов коментира и ситуацията в Израел:

"В Израел наблюдаваме, че ваксината работи, но следва същия цикъл, както естественият имунитет. Антителата падат и трябва да се слага трета доза, след това четвърта, пета... Вече трябваше да се започне с третите дози, особено за тези, които са били ваксинирани декември, януари. Всяка ваксинация, дори да е избледняла доста, осигурява много по-голяма защита, отколкото липсата на ваксинация".

Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което е геноцидна политика.

"Трагедията е, че населението няма осъзнаване за това, което се случва, и никаква съпротива срещу него... Ваксинацията е мощен инструмент, но не е достатъчен, нужна е локална елиминация и контрол върху границите, както се прави в Китай, Нова Зеландия, Австралия, иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай", обобщи Георги Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови