Безплатни прегледи за недоносени и рискови бебета в Токуда

OFFNews 09 март 2022 в 09:34 599 0

Снимка болница Токуда

Отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда възобновява своята програма за безплатен ултразвуков скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета.

В рамките на консултациите, които ще се провеждат всяка последна събота на месеца, ще се извършват високоспециализирани изследвания – ехография на централна нервна система, на коремни органи и слух.

Първите прегледи ще се проведат на 26 март от д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология. Консултациите ще се извършват от 10.00 до 14.00 ч., като е необходимо предварително записване на тел. 02/403 4000 или 02/403 4928.

Прегледите са предназначени за недоносени деца до 1-годишна възраст и за рискови деца, родени на термин до 6-месечна възраст.

„Нашата превантивна програма цели да обхване повече преждевременно родени деца и такива с ниско и екстремно ниско тегло, за които се е наложило интензивно лечение. Тя включва изследвания за най-честите усложнения, които развиват тези деца в областта на централната нервна система и отделителната система. Недоносените бебета имат най-голяма необходимост от редовно проследяване, защото много от тези късни усложнения, които те развиват, могат да бъдат успешно лекувани, когато са установени навреме.“, споделя д-р Радка Масларска.

Трансфонтанелната ехография е напълно безвреден неинвазивен метод, който може да даде ценна информация за състоянието на централната нервна система, развитието на мозъка - отсъствие или наличие на патологични проблеми като отоци, кръвоизливи и други аномалии и отклонения.

Чрез ехографията на коремни органи се установява състоянието и развитието на вътрешните органи на бебето, като най-често срещаните проблеми засягат бъбреците и отделителната система.

Кампанията за безплатни ултразвукови изследвания на най-малките е традиция в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Първите две дати за провеждане на прегледите са 26 март и 30 април 2022 г. Не са необходими направления, но се препоръчва родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови