Бави се увеличението на заплатите в НЗОК

OFFNews 01 януари 1970 в 02:00 938 0

НЗОК

Снимка Архив

Повишението не е факт, тъй като все още няма указание как да стане това.

Увеличението на заплатите на служителите на НЗОК ще се забави, защото не е изрично вписано в Закона за бюджета. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на фонда на 11 юли.

При актуализацията на държавния бюджет депутатите решиха да увеличат с 2 млн. лв. средствата за административни разходи на здравната каса. Целта беше с тези пари да се увеличат заплатите на служителите ѝ за месеците до края на годината. Повишението обаче още не е факт, тъй като няма указание как да стане това.

Проблемът е, че няма изрично вписване в Закона за бюджета, че имам право на еднократно увеличение на заплатите и след като направим изчисленията с тези 100 човека има два варианта. Единият вариант е да предложа на Надзорния съвет решение за увеличаване на заплатите. Вторият вариант е, тъй като повечето са държавни служители, да се премине към Постановление на Министерския съвет, с което това да се възложи на касата, обяснява проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

Независимо от предпочетения вариант, ще е нужно време, оптимизираните заплати да станат факт. 

На заседанието си Надзорния съвет прие промените в Правилника на НЗОК, с които се създава възможност за назначаването на още 100 души в структурите на фонда. Такава необходимост възникна след преминаването на медицинските изделия за хората с увреждания към касата от средата на тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови