Quantcast

БАН доказа, че оцветители в храните причиняват рак. Вижте кои са

ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2014 в 09:45 18988 24

Шест оцветители и консерванти в храните увреждат ДНК-то и са потенциални причинители на рак, доказаха категорично учени от БАН. 

Опасните "Е-та", както се обозначават по етикетите, се съдържат в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето.

Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев, съобщава в. "24 часа". 

Учените са стигнали до резултати за 14 Е-та. Шест от тях са най-добре проучени и заключенията вече са отразени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд "Научни изследвания" към МОН. 

Ето кои са 6-те опасни съставки и къде се срещат най-често:

Е250 (натриев нитрит) - консервант в месни продукти; 

Кофеин (като добавка) - има го в чая, кафето, млечния шоколад;

Е132 (индиго кармин) - оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки;

Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове;

Е143 (Фаст грийн) - оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри;

4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие.

Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите, са установили още учените.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2014 в 10:50

Чай и отвара са преплетени понятия. Когато се говори за 'кофеин в чая', обаче, категорично се подразбира отвара от растението чай.

А статията е бъл воч. Не всеки, който крещи колко лоши са Е-тата, е прав или го прави от алтриузъм. Всъщност, подобни идиотии вредят на идеята Е-тата да бъдат разделени на опасни, недоказани и безопасни.

24.09 2014 в 23:05

До Solaris №19
Абсолютни глупости. Мъдростта на природата? Сериозно?

Аскорбиновата киселина и витамин C са едно и също, две имена на едно и също химично съединение. Няма никакво значение как и откъде е извлечено - атомите са същите, молекулният строеж е същият реагира еднакво при реакции с други вещества. Няма разлика.
Така както и солта си е натриев хлорид, независимо дали е синтезирана от натриева основа и солна киселина или е изкопана от хималаите от 14 годишни девственици с чисти помисли. НЯМА РАЗЛИКА.
Говорите за биохимия, но нямате никаква представя от нея.

24.09 2014 в 18:51

Ив, това на което ние му викаме "чай", дефакто си е отвара. Чаеното дърво си е чаено дърво. Зеленият, черният или суросинкявият чай си е продукт от чаеното дърво, разликата е във времето на ферментация.

24.09 2014 в 18:45

До Radical, относно това че слагат витамин С, това няма значение, даже може да има противопоказен ефект. Синтетичните антиоксиданти (вит С е антиоксидант) всъщност не само че нямат същия ефект като истинските антиоксиданти в плодовете и зеленчуците и подправките, ами всъщност може да объркат процесите в организма и дори да доведе до нарушено усвояване на антиоксидантите от храната и възпрепядстване на борбата срещу радикалите. С две думи, както и да го погледнеш, колбасите са пълен боклук. Приготвяйте си храната в къщи и ще избегнете повече 80% от гадориите део дори не знаете че ви ги слагат да ги ядете.

24.09 2014 в 16:07

По-долу в текста много хубаво си пише, че са ПОТЕНЦИАЛНИ причинители на рак, а не както е в заглавието, че оцветители причиняват рак. И БАН не са открили топлата вода, нямало нужда изобщо да правят тези изследвания, тъй като Европейския съюз всичките вече са ги изследвали преди да ги одобрят и за всички от тях вече се знае какви са им страничните ефекти. Освен за Е143 от по-горе изброените, за никой от останалите оцветители и добавки не пише, че е ВЪЗМОЖНО да са канцерогенни. Даже и за него, може да канцерогенен, но използван в много големи количества. И колкото за информация и утеха, тъй като работя с много производители на хранителни продукти в БГ, усилено производителите, особено по-големите и признати такива, много от тези изкуствени оцветители отдавна са ги заменили с натурални такива и постоянно тенденцията им е да заместват всичко, разбира се, доколкото е възможно за самата рецептура и крайна цена на продукта с натурални съставки. И тези Е номера, не са само за вредните неща, то си е вид номенклатура и за натурални съставки, добавки, оцветители и суровини. И аман от такива статии, където репортерите не проверяват добре информациите, а само ги пишат, колкото да напишат нещо и с което, да стресират народа с поредната ненужна информация.

24.09 2014 в 14:24

До Александър #15
Напълно погрешно е мнението, че "Няма никакво значение дали едно вещество (в случая - кофеина) е извлечено от растение, получено синтетично в лаборатория или паднало от Марс."
НЕ подценявайте мъдростта и гениалността на природата! Изолирането на единични витамини и вещества в лабораторни условия и създаването на синтетичните им версии ги прави просто "бездомни молекули", на които липсва цялостната биохимия на природния източник.
Напр. биоефектът на комплексния витамин С в природните източници е несравним с химически изолираната аскорбинова киселина. Така е и с кофеина - много полезен и със силни антиоксидантни свойства, заедно с хиляди свои "събратя" в естествената си форма и с много вредни, когато е изолиран и прибавян към енергийни напитки и хранителни продукти.
Природата просто си знае работата ;).
24.09 2014 в 14:06

Корпорациите от чужбина изместиха качеството с безвкусна продукция и разбиха малкия производител. Сега ще ни тровят разбира се. Да Благодарим на мутрите.

24.09 2014 в 12:20

Какво значение има дали кофеинът е синтетично създаден или не? Молекулата е абсолютно идентична... И никъде не намирам тази молекула да причинява каквито и да било мутации в ДНК, напротив, кофеинът има протектиращ ефект от куп заболявания като диабет 2-ри тип, рак, някой невродегенеративни заболявания. За Е250(нитритна сол) отдавна е доказан канцероген, но го добавят в колбасите с цел превенция срещу ботулизъм. Тъй като нитритната сол в стомаха под действие на солната киселина се превръща в нитрозамин, който е мощен радикал, слагат и витамин C, за да го неутрализират. Не съм се ровил за другите Е-та, но едва ли БАН е особено достоверен източник.