Български учени на крачка да открият молекулата за лечение на COVID-19

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2020 в 17:15 2250 2

Българска компания е на крачка от това да открие молекулата за лечение на коронавируса. За 3 месеца родни предприемачи са направили троен подход към болестта и са разработили три молекули, чрез които да гарантират успешното откриване на лекарство за коронавирус. Това обяви председателят на Управителния съвет на „Биотехнологичен и здравен клъстър“ Кристина Ескенази пред Bulgaria ON AIR.

Тя е част от екипа, който участва в разработката на лекарствените молекули. 

Ескенази обясни, че компанията има споразумение за подкрепа с два големи европейски университета.

„Процесът е сложен, дълъг и скъп. Но ние не се отказваме и работим денонощно. Имаме големи признания вече. Бяхме поканени в големи европейски консорциуми по европейска програма. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус", разясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според данни на две от най-големите лаборатории в света, именно българската молекула ще има най-голям потенциал да се превърне в лека срещу COVID-19.

„Инвестициите са наистина големи. Нашата държава, а и не само тя, но и в Европа, има голям проблем при инвестирането на частно научно-развойните компании“, каза тя и допълни, че това кара голяма част от тях избират да търсят финансиране в чужбина.

„В държави като САЩ, Южна Корея и Китай има доста добро ноу-хау, което може да се вземе и приложи и у нас. Със сигурност държавата трябва да помисли и да започне да подкрепя иновациите. Донякъде проблемът идва и от експертизата, тъй като хората, които се занимават с изписването на правила за дадени проекти, често нямат това разбиране към конкретната технология. Затова и създадохме клъстерите, за да можем да подкрепяме този процес“, обясни Ескенази.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

700

2

гоуемио

16.06 2020 в 20:13

Що ли не им вярвам:))) Какви "молекули" досега открихте, та се бутате и тук? Е, някой лев сигурно ще вземете и ще повдигнете самочувствието на някой и друг глупак.

3045

1

WOW

16.06 2020 в 18:13

Дрън дрън. Седнали няколко надувки на компютъра, поиграли си със софтуер вместо с игрички, и обявяват че ще ни излекуват от коронавирус. Проблемът на подобни софтуери е успеваемост под 1%. Освен това чак след това почват тестовете за токсичност, върху клетки, после животни и най-накрая хора. Затова за огромното мнозинство от патогенни вируси лекарства няма. А тези дето непрекъснато бият барабана обикновено са глупаци или мошеници.