Български учени изследват лечебните свойства на билка срещу коронавирус

OFFNews 14 февруари 2022 в 10:18 3977 1

Снимка Pixabay

Проект, който обединява работата на български учени от пет научни организации, изучава лечебните свойства на растението каменен лотос за грипните вируси и коронавирусите, съобщи БНТ.

Работата им започва още през 2017-а, след като забелязват, че растението действа оздравително при конюнктивит и херпес, а техни колеги от Тайван проучват неговото противовъзпалително и антитуморно действие.

Българските учени решават да проучат лечебните свойства на каменния лотос срещу грипните вируси. След появата на пандемията решили да изследват и действието му върху човешкия коронавирус H229E, който е от същото семейство РНК вируси като COVID-19.

"Там ние открихме не толкова силно действие, както при херпеса и грипните вируси, но достатъчно добро - над 63% активност, инхибираща към размножаването на вирусите", обясни доц. д-р Надежда Маркова, ръководител на проекта и учен от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН.

По време на проучването си българските учени установяват, че растението няма никаква токсичност, а в състава му влизат много Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и амино и фенолни киселини.

Дали и кога ще се появи лекарствен продукт на основата на каменния лотос, все още не е ясно, но работата на българските учени по проекта продължава.

В него участват Институтите по органична химия с Център по фитохимия, по микробиология и по обща и неорганична химия на БАН, Националния център по заразни и паразитни болести и Агробиоинститут към Селскостопанската академия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови