Българка е сред доброволците, които тестват ваксина срещу COVID-19

Два дни поддържах около 38 градуса температура и после това се пресече като с нож и се почувствах добре, разказва Мария Спирова

OFFNews 31 август 2020 в 10:30 2001 0

Българка е сред доброволците, които тестват ваксина срещу COVID-19. Ваксината се разработва от учени в Оксфорд и ще бъде подадена за сертифициране още тази година. В клиничните проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват двайсет хиляди души, съобщи bTV.

„Това, което ми се случи, беше най-типичният страничен ефект. Два дни поддържах около 38 градуса температура и после това се пресече като с нож и се почувствах добре. Не съм преживявала никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза", разказа Мария Спирова.

Българката обясни, че е в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надеждата, че с тази двойна доза ще има толкова висока степен на защита, че да не се превръща в заразоносител и да не предава вируса на други хора.

„Ваксината е мускулна. Всички доброволци са „заслепени“ и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът научно издържан, половината от нас получават вече лицензирана ваксина срещу менингит. Ние няма да знаем дали сме получили експерименталната или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 9 месеца", уточни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови