България ще получи 134 825 антигенни теста от ЕК

OFFNews 31 март 2021 в 11:18 691 0

България ще получи 134 825 антиген теста „всичко в едно“. Това е възможно след като кабинетът одобри втори Договор за дарение на комплекти за диагностика на COVID-19 от Европейската комисия.

Дарението е по линия на специалния инструмент на Европейката комисия, който подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване на ваксини за всички европейски граждани. Съгласно договора Тези тестове се ползват в болниците, линейките диагностично-консултативните центрове и др.

По време на заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че ваксинационната кампания може активно да продължи с осигурени над 200 000 дози ваксини, след като днес пристигнаха още 151 000 дози.

"По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели“, разпореди менистър-председателят.

Премиерът припомни, че от утре, 1 април, врати отново отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им. Разрешават се също посещенията в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене при работно време до 23,00 ч.
По време на днешното правителствено заседание 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови