България и Северна Македония ще си сътрудничат в здравеопазването

OFFNews 23 март 2022 в 17:28 789 0

Снимка OFFNews

Министерският съвет прие План за сътрудничество между здравните министерства на България и Северна Македония, съобщиха от правителствения пресцентър.

Планът е с тригодишна област и включва областите: първична и специализирана медицинска помощ; болнична медицинска помощ; профилактика на заразните и незаразните болести; превенция и контрол на СПИН и полово предавани болести; околната среда и здраве; епидемиологичен надзор на заразните и паразитните болести; нормативни актове в областта на здравеопазването; медицинска статистика; организация на медицинското осигуряване при извънредни ситуации и др.

Насърчава се и сътрудничеството между научноизследователски институти, университети и лечебни заведения от Република България и от Република Северна Македония с цел обмяна на опит в областта на медицинската наука и информация за лекарствени продукти, развитие на нови технологии и ново медицинско оборудване.

Очаква се планът да съживи обмена на информация, опит и специалисти между двете страни. С него се създава възможност за участие в национални и международни мероприятия, и обмен на специалисти с опит в здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews