Аржентина докладва случаи на тромбоза след ваксинация със Спутник V

Руският лекарствен регулатор не е установил нито един подобен страничен ефект

Янка Петкова 16 април 2021 в 14:28 5194 0

Аржентина докладва случаи на кръвотечения след ваксинация с руската ваксина Спутник V, съобщи Радио Свобода, цитирайки данни от здравното министерство на страната.

В документа се съобщава за случаи на имунна тромбоцитопения, за които се предполага, че са следствие от прилагането на руската ваксина. Заболяването снижава нивото на тромбоцити в кръвта и може да предизвика кръвотечение или тромбоза.

Данните от доклада са били публикувани и в руския "Фармацевтичен вестник" и според тях нежеланите странични ефекти са отбелязани при 1,5 млн. поставени дози, което предполага, че случаите на нежелана реакция при Спутник V са 0,008%. 

Досега в Аржентина са съобщени 23 804 нежелани реакции, свързани с прилагането на руската ваксина. Това са 1640,5 случая на 100 хиляди дози. Най-голям брой са реакциите, споменати в кратката характеристика на препарата - треска, главоболие, грипоподобен синдром, болка в мястото на убождане. Алергичните реакции са 362 - в лека и средна степен.

В доклада се цитират и 7 редки реакции към ваксината на център Гамалея: освен тромбоцитопенията са регистрирани и пет случая на анафилактичен шок (критично опасна алергична реакция).

В началото на април Европейската агенция по лекарствата потвърди, че разрешената за употреба векторна ваксина срещу коронавирус на Астра Зенека в много редки случаи може да предизвика образуване на тромбози на фона на ниско съдържание на тромбоцити. Все пак ползата от имунизирането с препарата превишава възможните рискове, уточниха от ЕМА.

Подобни случаи бяха докладвани от лекарствения регулатор на САЩ и за аденовирусната ваксина на Джонсън и Джонсън. Впоследствие прилагането на препарата беше спряно на територията на цялата страна. Във ваксината на Джонсън и Джонсън се използва аденовирус от тип 26, подобен на първия компонент на Спутник V.

В Русия не е регистриран нито един случай на тромбоза след прилагане на Спутник V, заяви ръководителят на Росздравнадзор, местния лекарствен регулатор, Алла Самойлова:

"В хода на фармакологичния надзор не сме установили нито един случай на тромбоза, възникнала след ваксинация със Спутник V", заяви тя.

Доколко изявлението ѝ отговаря на истината е трудно да се прецени, защото руското министерство на здравеопазването не публикува официална статистика за нежеланите реакции след имунизация с препарата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!