Адвокат: Мит е, че не можем да съдим фармацевтична компания за ваксина

OFFNews 16 декември 2020 в 10:14 2783 0

При нежелана реакция след имунизация има няколко казуса за това кой понася отговорност. Зависи каква е причината за страничните ефекти. Мит е, че не можем да съдим фармацевтична компания. Това каза по bTV адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

При неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне, въпреки наличието на противопоказания, ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината, каза тя.

Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата“, обясни адвокатът по медицинско право.

Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител, добави Шаркова.

Тя добави, че в някои страни има и фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не знае дали ще се създаде такъв в ЕС.

Шаркова коментира и приравняването на антигенните тестове с PCR и заяви, че това едва ли ще изкриви статистиката, защото не само ние ще направим тази крачка. Много страни в ЕС вече обмислят това решение и статистиката ще се изравни, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews