85% от капацитета на ковид-леглата в УМБАЛ ''Св. Анна'' е запълнен

Три пъти са скочили хоспитализираните с коронавирус през последните дни, 11 души са на апаратно дишане

OFFNews 10 март 2021 в 09:24 1213 0

Към момента в УМБАЛ "Света Анна" в София има 218 болни в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани. Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника в ковид-клиника с 35 легла и тази сутрин 21 са заети. Предполагам, че до обяд ще бъдат запълнени, заяви по БНТ изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Анна" в София д-р Славчо Близнаков.

За последните 24 часа са постъпили 39 човека с доказан COVID-19 с белодробни изменения в средно тежко и тежко състояние.

По думите на д-р Близнаков заради големия брой болни с COVID се затруднява и другата дейност, затова са спрени плановите операции. Екипите се "разкъсват" между спешните, травматичните случаи и ковид-болните. Тези екипи не бива да се смесват, посочи директорът на университетската болница и допълни, че натискът е не само за ковид-легла, а изобщо за дейността на болниците като цяло.

Според д-р Близнаков при този темп на хоспитализации свободните легла ще бъдат запълнени до 48 часа, което  "доста притеснително".

Той уточни, че заповедта на РЗИ не е за всички планови операции, от тях са изключени голяма част от онкологичните операции, бременните и родилките. Нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ, увери шефът на лечебното заведение.

Болница "Света Анна" осигурява над 260 легла за ковид-болни, има още толкова за спешни и травматични състояния, каза д-р Близнаков.

Според него досега епидемията в България се управлява "много разумно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови