24 заразени в Спешна помощ Благоевград, дежурните екипи изнемогват

OFFNews 17 ноември 2020 в 11:29 2099 1

"До днес вече 24 колеги са извън строя – 3 лекари, 8 сестри, 4 фелдшери, 9 шофьори, от тях само двама са на домашно лечение другите са хоспитализирани. Това съобщи Марин Вълков, служител на Центъра за спешна помощ в Благоевград по БНТ.

Той уточни, че днес ще бъдат тествани още трима негови колеги. Вълков призна, че натовареността е огромна. Центърът разполага със 17 мобилни екипа и 9 стационарни в цялата област, но повечето автомобили стоят на паркингите, защото заразените шофьори са много.

За 12 часа сигналите в районната координационна централа са между 60 и 70 в областния град, в другите населени места на ден има около 100-110 човека, голяма част от които са за коронавирус, разказа Вълков.

Той напомни за пореден път, че телефонът, на който трябва да се звъни при първи симптоми, не е 112, а телефонът на личния лекар. Медикът уточни, че голяма част от хората са карантинирани, нямат симптоматика за болнично лечение, с това се занимават личните лекари и РЗИ за неосигурените.

Марин Вълков призова гражданите да имат търпение, защото повикванията за коронавирус изискват време - 
обличане на екип, транспортиране и изследване на пациента.

"Забавяме се 20-30 минути, а и дезинфекцията след всеки обслужен със симптоми на коронавирус е половин час", обясни той.

Два са автомобилите за ковид сигнали в областния град, в останалите населени места има по един. Вълков каза още, че често се налага служителите, които са имали 12-часово дежурство, да продължат да работят, защото няма достатъчно хора. Според него работата им допълнително се усложнява и заради многото лъжливи сигнали, които получават. 

"Хората са стресирани, изпадат в паника и тези случаи се увеличават с всеки изминал ден", обясни той.

Според него разположената наблизо лаборатория за PCR тестове е проблем, защото се смесват потоците на пациенти и това създава предпоставка за заразяване. По думите му тя трябва да бъде преместена другаде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

17.11 2020 в 12:11

....я не се оплаквайте...снощи дойдоха резултатите на още шест сестри и двама лекари...фифти-фифти...в отделението има само две сестри които са отрицателни...положителните,които могат да ходят отидоха в ковид-отделението,а оттам дойдоха две здрави,не че има някакво значение кой с плюс,кой с минус....лошото е,че утре има спешни операции,болницата е пламнала от ковид,а спешните никой не ги иска и няма къде да ги пратиш...какво ще стане,това никой не знае...дано поне АГО-то задържи да няма секцио докато сестрите не преболедуват...няма кой да работи,а с доброволци не става...