20 години от поставянето на първата ендопротеза на аорта у нас

Интервенцията е извършена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от д-р Иво Петров

OFFNews 10 април 2023 в 10:36 724 0

екип

Снимка УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Екипът по ендопротезиране в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

На 09.04.2003 е поставена първата ендоаортна протеза на 56-годишен пациент с остра дисекация (разкъсване на вътрешния слой на аортата) на аортата. Пациентът е бил усложнен, с шок, остра бъбречна недостатъчност и заплашваща руптура (разкъсване) на аортата.

Процедурата е извършена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ (тогава УМБАЛ „Св. Екатерина“) от д-р Иво Петров, доц. Юлия Джоргова, д-р Диана Трендафилова и д-р Димитър Николов.

Пациентът е изписан от болницата на 13-ия ден след операцията и няма симптоми през следващите 15 години. 

Досега УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са имплантирани ендопротези на аортата на над 200 пациента.

Аортните аневризми и дисекации са относително редки, но животозастрашаващи заболявания. Честотата на аневризмите е 6-10/100 000 души годишно, а на дисекациите 5-30/1 000 000 в световен мащаб.

Хирургичното лечение при тези пациенти е свързано с по-висока смъртност и оперативни усложнения (достигащи до 40% при спешна операция), в сравнение с ендоваскуларното лечение (9.5-12%). TEVAR (ендоваскуларно възстановяване на торакалната аорта) е нова транскатетърна методика, която навлезе в клиничната практика като алтернатива на хирургичното лечение при пациенти с аневризми и дисекации на аортата, които имат подходяща за процедурата анатомия.

Процедурата се извършва от мултидисциплинарен екип, включващ инвазивен кардиолог, кардиохирург, рентгенолог, кардиолог-ехографист, съдов хирург, анестезиолог. Европейските и американските препоръки за лечение на аортните заболявания изискват лечението на тези заболявания да бъде провеждано в болнични заведения с възможност за комплексно лечение, така наречените Аортни центрове.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ предоставя комплексно лечение на цялата гама аортни заболявания и е един от водещите Аортни центрове в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки