1500 българи годишно се диагностицират с рак на кръвта

28 май е Световен ден за борба с онкохематологичните заболявания

OFFNews 28 май 2021 в 11:35 921 0

Около 1500 българи годишно се диагностицират с рак на кръвта. Данните сочат, че през последните години случаите на рак на хемопоетичната и лимфната системи са се увеличили повече от два пъти. Най-висока честота на рак на кръвта се наблюдава при възрастни хора - между 50 и 79-годишна възраст (приблизително 60%).

На 28 май всяка година се отбелязва Световния ден за борба с рака на кръвта. Това е общ термин за злокачествените заболявания на кръвоносната система, които са над 140 типа, в три основни групи – левкемия, лимфом и миелом, като се засягат всички възрасти.

Едно от най-важните неща, които трябва да се имат предвид за злокачествените заболявания на кръвта е, че те се проявяват с необичайни симптоми - често и напълно погрешно приемани за настинки или свързани с възрастта заболявания.

Това прави навременното и правилно поставяне на диагнозата изключително трудно, което в повечето случаи влошава прогнозата за засегнатите пациенти. Затова, както и при останалите злокачествени заболявания, е важно хематологичните заболявания да бъдат диагностицирани възможно най-рано.

За целта е необходимо хората да не пренебрегват профилактичните прегледи при общопрактикуващите си лекари, както и да провеждат редовно рутинните изследвания, които е препоръчително да се правят два пъти годишно.

През последните години се създават все повече лекарства, клетъчни терапии (като трансплантация на хемопоетични стволови клетки) и др., които променят характеристиката на хематологичните заболявания от фатални към хронични болести, като при част от тях се стига и до пълно излекуване.

Пациентите в България имат достъп до множество иновативни медикаменти. Страната ни отбелязва значителен напредък не само в лечението, но и в диагностиката на тези заболявания. Комбинацията от прилагане на различни терапевтични подходи и ранното диагностициране на хематологичните заболявания в България водят до удължаване на преживяемостта на тези пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови