126 дни преди термина: Канадски близнаци са най-рано родените бебета в света

Адия и Адриал Надараджа са новите носители на рекорда на Гинес за недоносени бебета

OFFNews 07 март 2023 в 12:00 2403 0

близнаци

Снимка Скрийншот/Гинес

Близнаците Адия и Адриал Надараджа

Канадски брат и сестра, родени във 22-та гестационна седмица, са обявени от "Гинес" за "най-недоносените близнаци" в света, съобщи Би Би Си.

Адия и Адриал Надараджа са родени на 126 дни преди термина, надминавайки предишния рекорд от 125 дни, поставен през 2018 г. от близнаци в американския щат Айова.

"Ако децата бяха родени дори един ден по-рано от 22-та седмица, болницата нямаше да предприеме животоспасяващи действия", казват от "Гинес". Доносената бременност обикновено е 40 седмици, което означава, че децата са родени 18 седмици преждевременно.

Майката Шакина Раджендрам казва, че раждането е започнало, когато бременността ѝ е била само на 21 седмици и пет дни. Тогава лекарите ѝ казват, че бебетата „не са жизнеспособни“ и имат „0% шанс за оцеляване“.

Това е втората ѝ бременност, след като губи първата само няколко месеца по-рано в същата болница, близо до дома им в Онтарио.

Бащата Кевин Надараджа споделя, че първоначално от клиниката са им казали, че няма да могат да помогнат с толкова ранна бременност, оставяйки го буден през нощта да се моли с „лице, обляно в сълзи“.

Повечето болници не се опитват да спасят деца, родени преди 24 до 26 седмица. Но за щастие двойката успява да се премести в болница "Маунт Синай" в Торонто, която разполага със специализирано отделение за интензивно лечение на новородени.

На втория ден от началото на раждането на Шакина Раджендрам (21-ва седмица и 6 дни от бременността) - ѝ е  казано, че ако децата се родят дори минути преди 22 седмица, ще бъдат оставени да умрат.

Въпреки силното кървене, тя прави всичко възможно да "задържи бебетата" още няколко часа.

В крайна сметка водите ѝ изтичат 15 минути след полунощ. По-малко от два часа след навлизането в 22-та седмица децата се раждат.

Адиа и Адриал вече са на една година, въпреки сериозните медицински проблеми в началото.

„Гледахме как бебетата почти умират пред очите ни много пъти“, казва Раджендрам. Въпреки че все още са внимателно наблюдавани от лекарите, братята и сестрите се „справят страхотно“.

Най-преждевременно роденото бебе е Къртис Мианс от Алабама, който е роден на 21 седмици и един ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови