Диетолозите препоръчват пъпешът да се яде отделно, без да се комбинира с друга храна, защото се задържа в стомаха и провокира процеси на ферментация. В резултат се появяват метеоризъм и стомашно разстройство.
Когато се консумират отделно обаче, пъпешите са здравословна храна, подходяща и за хора със слабо храносмилане. Ако не сте алергични към този плод, можете да се възползвате от многобройните му полезни свойства. Кои са те?
Витамини и хранителни вещества
Пъпешите съдържат целия спектър от необходими за организма витамини - А, цялата група витамини В, С; фолиева киселина, аскорбинова киселина; микроелементите калий, магнезий, калций, йод и фосфор. Пъпешът е от малкото плодове, чието съдържание на полиненаситени мастни киселини доближава авокадото.
Идеален диетичен продукт
Калориите в пъпеша са малко (30 ккал. на 100 г), но хранителната му стойност е висока. Затова много често се препоръчва като идеален диетичен продукт, особено когато искаш да свалиш килограми, но не си готов да гладуваш.
Полезен за вътрешните органи
Пъпешът запазва полезните си свойства, дори когато е в изсушен вид, така може да се консумира и извън сезона на зреене. Ефективно прочиства стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб и жлъчните канали.
Афродизиак
Семената на пъпеша повишават мъжката потентност. Могат да се дъвчат сурови, в малки количества.
Източник на удоволствие
Пъпешът е от продуктите-невромедиатори. Това са храни, които имат способността бързо да подобрят настроението, предизвиквайки прилив на ендорфини – хормоните на удоволствието.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
dolivo
Кремъл предупреди собственика на Телеграм да внимава
dolivo
Защо по време на нападението срещу 'Крокус' не е имало служители на реда?
dolivo
Столична община ще плати над 30 000 лева на адвокатка, счупила крака си до Съдебната палата
Ендевър
Депутатите решиха: До 10 години затвор за блудство с малолетно дете