Намаляването на ежедневната консумация с 300 калории снижава риска от възникване на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Това показват резултатите от двегодишно проучване, публикувано в The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Специалистите са наблюдавали 218 души на възраст от 21 до 50 години с нормално тегло. Експериментът е част от продължаващия съвместен проект на Университета Дюк и Националния институт по здравеопазване на САЩ. Според учените намаляването на теглото води не само до общо подобряване на здравословното състояние, но благодарение на загубата на калории в организма протичат по-сложни метаболитни изменения.
През първия месец участниците в експеримента преминали от 4 на 3-разово хранене, съкращавайки с 25% ежедневната калоричност на менюто си. Те избирали сред шест различни схеми на хранене според предпочитанията си. Впоследствие това 25-процентно снижаване на калоричността на обичайното меню било запазено за период от две години.
Макар по-голямата част да не успели да се придържат строго към условията, успели да намалят калориите с около 12%. Това им помогнало да свалят 10% от теглото си (71% от което били чисти мазнини).
Една от стратегиите за решаване на проблема със склонността към напълняване е диетата с ограничаване на калориите, която включва същите хранителни вещества, които се приемат и при обичайното хранене.
Нейните преимущества са очевидни за хората склонни към преяждане или с индекс на телесната маса над 25. Според новото изследване снижаването на калоричността е полезно дори за хората със здравословно тегло.
В хода на експеримента доброволците били системно изследвани, наблюдавани били биомаркерите на метаболитния синдром – резистентност към инсулина, толерантност към глюкозата, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите и холестерола.
Установено било, че след двегодишни ограничения на калоричността на храната биомаркерите показват намаляване на възпалителните процеси, респективно на риска от сърдечно-съдови болести, рак и снижаване на когнитивните способности.
Според учените това доказва, че дори малка промяна в начина хранене може да намали риска от цитираните общественозначими заболявания.
„Хората лесно могат да постигнат това, като контролират малките си кулинарни слабости, намалявайки количествата, и се въздържат от хапване след обяда“ – коментира проф. Уилям Краус, водещ учен на изследването.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)