Към 2050 година насекомите могат да заменят месото в храната на човека. Според научно изследване те са по-полезни от портокаловия сок и зехтина. В цикадите, пеперудите и гъсениците антиоксидантите са два пъти повече, отколкото в тези продукти.
В свое изследване, публикувано в научното издание Frontiers in Nutrition, учени от университета в Терамо, Италия твърдят, че мравките, скакалците и копринените буби могат да бъдат здравословна алтернатива на месото, тъй като са отличен източник на белтъчини, полиненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри.
В хода на проучването, учените откриват, че някои членестоноги съдържат антиоксиданти. Във водоразтворими екстракти от скакалци, копринени буби и щурци, антиоксидантите са два пъти повече, отколкото в портокаловия сок. А някои видове червеи могат да бъдат алтернатива на месото.
Според данните публикувани в списанието 14,5 % от общото количество вредни емисии се пада на животновъдството. Насекомите, за разлика от животните, потребяват много по-малко вода и храна за развитие на жизнения си цикъл.
В условията на активен прираст на населението, тази алтернатива на месото ще позволи да се съхранят селскостопанските ресурси и да се изхранят 9 млрд. души, колкото се очаква да нарасне населението през 2050 г. Ентомолозите вече обявиха началото на „апокалипсиса“ за насекомите.
Според изследователите, вече 2 млрд. души, или една четвърт от населението на Земята, консумира насекоми. Най-предпочитани са бръмбарите – 31% от общото потребление. След тях се нареждат африканската гъсеница, пчелите, осите и мравките.
В повечето страни в Европа, подобна практика предизвиква отвращение затова, както отбелязва проф. Мауро Серафини, за да преминат към ентомофагия (ядене на насекоми), хората ще имат нужда от насърчаване и подкрепа.
„В бъдеще бихме могли да адаптираме режима на хранене към отглеждането на насекоми, за да увеличим съдържанието на антиоксидантите, които са нужни на животните и хората“ – твърди ученият.
Междувременно насекомите вече се промъкват в менюто на европейците. Миналата година голяма търговска верига във Великобритания започна да предлага скакалци на скара. Необикновеният деликатес се появи в 250 магазина. Още по-рано, в Швейцария, на клиентите на супермаркетите се предлагаха кюфтета с 30 % „месо“ от червеи.
Инициаторите на такива кампании акцентират върху съдържанието на много полезни вещества и екологичния ефект, защото подобно хранене ще съхрани ресурсите на планетата.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)