3 продукта, които възстановяват черния дроб след празниците

OFFNews 14 януари 2020 в 13:40 13632 0

Снимка Pixabay

Зимните празници са сериозно изпитание за организма. За кратък период от време неколкократно превишаваме допустимите дози алкохол, ядем тежки храни и не пестим от десерти. Основен потърпевш от този режим е черният дроб. Специалистите по хранене и диететика препоръчват няколко продукта, които подпомагат възстановяването му, пише Medik Forum.

Тиква

Черният дроб „обича“ тиквата (както и други плодове и зеленчуци с оранжева сърцевина). Тиквата минимализира последствията от окислителния стрес, възстановява активността на детоксикиращите ферменти. Тиквените семки са богати на цинк и имат холеретично действие (стимулиращо отделянето на жлъчка).

Сушени кайсии

Консумацията на сушени кайсии е добра профилактика срещу рак на черния дроб, казват медиците, благодарение на уникалното съчетание от витамини и микроелементи. Те са богати на калий, магнезий, целулоза. С антиоксидантното си действие защитават организма от свободните радикали и от последствията на окислителния стрес. А магнезия и калия в тези сушени плодове профилактират заболявания на сърдечносъдовата система.

Все пак диетолозите предупреждават да не се прекалява с консумацията им, защото съдържат много фруктоза и глюкоза, които могат осезателно да повишат нивото на кръвната захар.

Маслиново масло

Маслиновото масло съдържа витамин Е, който е основен антиоксидант. Той защитава организма от въздействието на свободните радикали, вещества, които се образуват под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, замърсения въздух и радиацията. С тези вредни вещества е принуден да се бори черният ни дроб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови