Силвано Пранди отново ще води волейболистите

OFFNews 28 май 2020 в 15:19 3338 0

Силвано Пранди за трети път бе избран за национален селекционер на мъжкия волейболен тим на България, иформираха от федерацията.

Управителният съвет прие почти единодушно италианския специалист, като единствено Иван Сеферинов се обяви против. Авторитетният италиански специалист беше кандидат №1 на новосформираната треньорска комисия начело с Людмил Найденов. Всички членове получиха дни по-рано неговия доклад и мотивирани предложения. Дискусията продължи близо час с много конструктивни мнения.

Асистент на Пранди ще е бившият ас на националния отбор и настоящ треньор на шампиона „Нефтохимик“ Николай Желязков. Целта е да има приемственост и в един момент той да наследи италианеца. Тандемът вероятно ще дебютира тази година с квалификации за европейско първенство, които не са отложени заради коронавируса. Управителният съвет отчете, че единствено Теодор Салпаров и Виктор Йосифов са напуснали националния заради възрастта си.

За селекционер на младежкия национален отбор федерацията утвърди Найден Найденов, извел България до финалното каре на олимпиадата Лондон 2012. Отборът до 18 години ще води Мартин Стоев, а кадетите са поверени на Виктор Карагьозов.

Иван Петков получи безапелационно доверието да е новият-стар треньор на жените. Девойките до 19 години ще води Габриела Айшинова. Поради липса на достатъчно кадри за представителните състави до 16 и до 17 години те ще са обединени в една формация и поверени на Диян Боюклиев. Ръководството на централата реши всички национални отбори в женското направление да бъдат под прякото наблюдение на Иван Петков.

За отговорник по физическата подготовка на тимовете на България бе назначен Юлиян Караберберов, влизащ и в състава на треньорската комисия.

В първата точка на заседанието, в което участваха 23 души, беше утвърдено разпределението на трансферните такси на играещите в чужбина. Реши се - 20 процента получава последният клуб на волейболиста, също толкова отива и за първия му тим. А 10 на сто от сумата ще вземе първият треньор. Тази система влиза в сила от сезон 2020/2021.

Бившият национал Евгени Иванов-Пушката е новият председател на комисията за детско-юношески волейбол. Той поема щафетата от Верка Николова. По предложение на Иванов членове на комисията стават Петър Станчев и Иван Пашов.

Форматът за следващото първенство при мъжете и жените трябва да бъде утвърден до 15 юни. Чакат се предложенията на всички клубове. По предложение на председателя на комисията по маркетинг Давид Давидов нейни членове ще са президентът на федерацията Любо Ганев, Ивайло Цветков, Атанас Гаров и Сашо Йовков. До следващото заседание на управата всеки желаещ може да подаде писмена кандидатура за председател на комисията "Национална волейболна лига".

На финала на вероятно последното виртуално заседание УС беше създаден фонд за подпомагане на детско-юношеския волейбол. Първа вноска в него направиха Любо Ганев и Красимир Илиев - по 1000 лева. Федерацията ще информира официално за всеки дарител, ако той желае публичност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови