Легендарна конкурентка на Руми Нейкова стартира 29-и сезон в гребането

OFFNews Последна промяна на 06 май 2019 в 10:29 3007 0

Легендарната гребкиня на Беларус Екатерина Карстен ще стартира 29-ия си състезателен сезон в България на първата Световна купа, която ще се проведе в Пловдив от 10 до 12 май.

Това съобщава сайтът на Международната федерация по гребане (ФИСА) в превюто си за състезанието. Карстен е заявена в скифа, след като на Световното първенство у нас през миналата година представи страната си в четворката скул.

В уникалната си състезателна кариера Карстен има две олимпийски титли, сребърен и два бронзови медала в женския скиф. Петкратна световна и двукратна европейска шампионка. Беларускинята е родена на 2 юни 1972 г. и на Световната купа в Пловдив ще бъде на почти 47 г.

Тя е добре известна на българската публика заради епичното си съперничество с нашата Румяна Нейкова. На Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Карстен печели титлата след съмнителен фотофиниш, след чието разчитане е определена за шампион за сметка на българката. В Атина през 2004 г. Карстен е втора, а Руми – трета. Големият реванш за Нейкова е през 2008 г., когато печели златен олимпийски медал, а Екатерина остава с бронз.

Беларускинята преследва участие на 7-ми Олимпийски игри. В България ще гребе и олимпийската шампионка в скифа от Лондон 2012 Мирка Кнапкова от Чехия. "Това е сблъсък, който си заслужава да видите", отбелязва сайтът на ФИСА.

Финалното решение на Българската федерация по гребане е да участваме със 7 лодки на Световната купа, като част от състезателите са в младежка възраст и за тях стартовете ще бъдат основно за трупане на опит.

В Пловдив ще ни представляват европейската шампионка за жени до 23 години Десислава Георгиева, Мадлен Маркова и Кристиан Василев на скиф, двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/ Георги Чавдарски, както и Лазар Пенев и Антоанета Караиванова на скиф лека категория. От състезанието заради контузия в ръката отпадна европейският шампион и бронзов медалист от Световно първенство за младежи Борис Йотов, който през миналата година участва на шампионата на планетата в Пловдив в двойка скул с Кристиан Василев. Заявки са подадени от гребци от 24 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови