Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Решено: Гонят наемателя на мидения плаж в Лозенец след края на лятото

OFFNews 03 август 2017 в 15:29 11029 0

Миденият плаж в Лозенец

Министерството на туризма ще прекрати договора за наем на т. нар. миден плаж в Лозенец, считано от 1 октомври 2017 г., съобщиха от ведомството на Николина Ангелкова.

Крайбрежната ивица потъна в мръсотия след като стопанинът му не получи разрешение да построи заведение на скалите, срещу което се вдигна местната общественост.

Остатъците от постройката още не са премахнати. Дървените скари не могат да бъдат отстранени, докато от Община Царево не получат коригираната схема за поставяемите обекти върху плажа. Самото възвишение, на което трябваше да се постро заведение, е било описано грешно като част от ивицата.

Когато го получим, ще завършим процедурата по премахването на тази скара, която все още стои. Нямаме законовото основание в момента да издадем заповед за премахването“, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

До момента, документите от Министерството на туризма не са пристигнали.

До решението се е стигнало след направени серия от проверки на морската ивица през летния сезон, последната от които е била в края на юли. Инспекциите на място са били както планирани, така и по сигнали и жалби за състоянието на плажа от Сдружение с нестопанска цел „Всички за Лозенец“ и др.

Договорът с наемателя на плажа в село Лозенец "Даймънт инвест" е сключен на 05.07.2016 г. след търг с тайно наддаване. Според текстовете на контракта той не може да бъде прекратен в периода 1 юни – 30 септември, докато трае активният летен сезон.

Затова прекратяването му ще е на следващия възможен ден - 1 октомври 2017 г., за което фирмата е информирана, обясняват от Министерството на туризма.

По закон почистването, осигуряването на спасители и на медицинска служба на неохраняемите плажове, т.е. тези, които нямат стопани - концесионери и наематели, трябва да бъдат осигурени от областните управи. Ще се отнася за незаконни преместваеми обекти на морските ивици, тяхното премахване е в прерогативите на кмета на общината, на чиято територия е плажът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews