Решават бъдещето на втори лифт и разширяване на ски зоната в Банско

OFFNews 07 март 2016 в 07:53 4820 7

Решават бъдещето на втори лифт и разширяване на ски зоната в Банско

Снимка БГНЕС, архив

Концесионният договор за ски зоната в Банско и строителството на втори лифт ще бъдат обсъдени на среща в Министерството на околната среда и водите днес. Министър Ивелина Василева е насрочила среща, на която всички заинтересовани страни ще опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната.

Поканени са министрите регионалното развитие Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен" АД. 

Срещата ще може да бъде проследена на живо на интернет сайта на екоминистерството.

В края на февруари правителството отложи приемането на доклада за концесионния договор за ски зоната, а премиерът Борисов обяви, че е готов да прекрати концесията. Съветът за развитие пък подкрепи предложението за изменение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, област Благоевград.

Приемането му единодушно обаче от комисията предизвика поредните протести на еколози и съответно на привърженици да концесионера тази сутрин.

Жители на Банско и представителите на местния бизнес настояват за разрешение за строеж на втори лифт. Еколозите са категорично против, защото според тях всяко разширение на ски-зоната застрашава природата. Наскоро премиерът Бойко Борисов коментира, че правителството няма да заема страна в спора и призова за бързо намиране на консенсус между бизнеса и еколозите. Според него втори лифт трябва да има, но при гаранции за опазването на околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!