Решават бъдещето на втори лифт и разширяване на ски зоната в Банско

OFFNews Последна промяна на 07 март 2016 в 07:53 4422 7

Решават бъдещето на втори лифт и разширяване на ски зоната в Банско

Снимка БГНЕС, архив

Концесионният договор за ски зоната в Банско и строителството на втори лифт ще бъдат обсъдени на среща в Министерството на околната среда и водите днес. Министър Ивелина Василева е насрочила среща, на която всички заинтересовани страни ще опитат да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната.

Поканени са министрите регионалното развитие Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен" АД. 

Срещата ще може да бъде проследена на живо на интернет сайта на екоминистерството.

В края на февруари правителството отложи приемането на доклада за концесионния договор за ски зоната, а премиерът Борисов обяви, че е готов да прекрати концесията. Съветът за развитие пък подкрепи предложението за изменение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, област Благоевград.

Приемането му единодушно обаче от комисията предизвика поредните протести на еколози и съответно на привърженици да концесионера тази сутрин.

Жители на Банско и представителите на местния бизнес настояват за разрешение за строеж на втори лифт. Еколозите са категорично против, защото според тях всяко разширение на ски-зоната застрашава природата. Наскоро премиерът Бойко Борисов коментира, че правителството няма да заема страна в спора и призова за бързо намиране на консенсус между бизнеса и еколозите. Според него втори лифт трябва да има, но при гаранции за опазването на околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 11:20

В подкрепа на ЦеКОЙ са се подписали 27 видни..., докато за ЦАЦАров/във ВСС/ - само 26! Значи на ЦеКОЙ ракията му е по-силна!

07.03 2016 в 17:26

Слушам дебатите и смятам, че става въпрос за открито задушаване на общественото мнение в полза на олигархията и нейните слуги: рекламните лица на Цеко Минев и компания. Докога гражданското общество ще бъе слабото. Как може на тези момчета да не им дадат да си кажат думата. А за кмета на Банско съм потресен как може такъв арогантен човек да не бъде посъветван как трябва да се държи един кмет. Това не е допустимо и в селска кръчма.

07.03 2016 в 16:11

Корав за социално слабите кипърски и гръцки граждани - собственици на тия концесии.

07.03 2016 в 14:24

Пирин не е собственост на Банско, а на всички българи.
Така че, за или против втори лифт, да се реши с референдум!

07.03 2016 в 11:53

Слушам в момента обсъждането и се отчайвам! НИЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА! Такава просто не съществува. Събрали са се група министри и институции и се държат не като защитници на обществения интерес,а като адвокати на един дерибей и обясняват как на всяка ценa трябва да се направи компромис тинтириминтири и да се погази закона по всички възможни параграфи. Нямало категорични доказателства ,нямало незнамси кво си , колко било важно точно тази фирма да е концесионера. АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ! Излиза ,че ако си концесионер за теб закони няма, ти може да заграбиш колкото си искаш и да колиш и да бесиш хвърляйки някакви мижави стотинки. Та те са взели повече пари от изсечен дървен матерял за писти отколкото са платили като концесионна такса. Дано има господ и да ги съди на онзи свят за извършените престъпления!

07.03 2016 в 11:30

Ако ще привличаме такива инвеститори като тези съсипали Банско по-добре нищо да не се мърда на никъде!

07.03 2016 в 11:26

Колко време ще чакаме крачка напред в икономиката, туризма и привличането на инвеститори