Ангелкова: 'София тур и Холидей' е изключително некоректен туроператор

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2017 в 19:25 10826 0

Туристите, пострадали от "София тур и Холидей", ще получат обезщетения. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с изпълнителните директори на двете застрахователни дружества „Алианц България“ и „Групама“, с които фирмата е имала договори.

Вчера туроператорът „София тур и Холидей“ ЕООД обяви, че прекратява дейността си. „След като разплатихме стари задължения към партньори, изпадаме в несъстоятелност и не можем да изпълним предстоящите пътувания“, твърдят от екипа на фирмата.

Туроператорът е изключително некоректен, защото не спазва ангажиментите си, предвидени в Закона за туризма, каза днес Ангелкова.

Според текстовете, когато туроператор обяви неплатежоспособност, е длъжен незабавно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви сключени договори има с клиенти и с какви контрагенти работи - турагенции, хотели, авиокомпании. За съжаление в уведомлението от „София тур и Холидей“ няма информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети, поясни министърът.

Тя посочи още, че това може да забави процедурата по изплащане на обезщетенията, която може да стартира, след като се съберат необходимите документи, свързани с броя на потърпевшите.

Лично се ангажирам да следим непрекъснато случая, заяви министърът.

Обезщетения ще се плащат на хората, заяви Орлин Пенев, изпълнителен директор на „Алианц България“.

Той каза, че не се изплащат на принципа първи по ред, първи по право - трябва да се съберат всички искове и сумата да се раздели пропорционално спрямо това, което всеки е платил на търговеца, ако не стига за покриване на пълните суми.

Пенев уточни, че все още не се знае какъв е размерът на исковете, затова не може да се каже и дали ще стигнат парите за всички.

При нас има подадени малко повече от 80 иска, за които все още не е установено към кой от застрахователите трябва да се насочат, добави още изпълнителният директор на „Алианц България“ .

Лимитът на полицата на „София тур и Холидей“ е 450 хил. лв., а към „Групама“ е 25 хил. лв.

Пенев беше категоричен, че сума от 1 млн. лв., каквато беше обявена от туроператора, не съществува.

„Групама“ също ще изплаща обезщетения, каза изпълнителният директор на компанията Селин Болар.

Досега в министерството не са получавани сигнали за нарушения „София тур и Холидей“, заяви Ангелкова.

Тя поясни, че с прекратяването на дейността туроператорът не се заличава автоматично от Националния туристически регистър. Това е отделна процедура, която ще стартира и ще отнеме известно време.

За улеснение на потребителите в Националния туристически регистър с червено се подчертават тези туроператори, които са заличени.

Очаква се до края на седмицата съвместно със застрахователните компании да се установи точният брой на пострадалите от некоректната фирма.

Все още обаче не може да се каже в какви срокове потърпевшите ще могат да си получат обезщетенията.

Министерство на туризма ще сигнализира за случая МВР и прокуратурата, за да може и те да направят необходимите проверки и действия.

Министерството на туризма проверява валидността на застраховките на всички туроператори, включени в Националния туристически регистър.

Компании, които работят без задължителната полица, ще бъдат предложени за заличаване от регистъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови