Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ето как ощетените от фалита на 'София тур и Холидей' да получат парите си обратно

OFFNews 20 декември 2017 в 10:55 3394 0

Засегнатите потребители от прекратяването на дейността на „София тур и Холидей” ЕООД ще получат парите си за неосъществените пътувания от застраховката професионална отговорност на туроператора. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред bTV тази сутрин.

"В България единственият способ, по който това се случва, е застраховката професионална отговорност на туроператора. Такава застраховка има. Тя, съгласно закона, е определена в зависимост от оборота на туроператора в предходни периоди”, добави Маргаритов.

За да си получат парите, хората трябва да представят на застрахователя всички необходими документи – договор за организирано пътуване, касови бонове за извършените плащания, копие от полицата "Туроператорска отговорност" и други налични.

Председателят на КЗП засегна и темата за нелоялните търговци в предпразничните оферти.

Данните показват, че се увеличава броят на забраняваните от контролния орган нелоялни практики.

"Да кажем, че пазарът е стерилен, няма да бъдем откровени. Естествено, че има нелоялни търговски практики. Особено сега, при най-активното пазаруване по празниците, има опити на търговците да ги измамят с фалшиви намаления, изкуствени промоции, с подарък към това, което искат да си купят, но цената му се оказва по-висока, е подарък липсва. Или с кампания за коледни елхички, при която се оказва, че те не са налични и вие да си купите нещо друго на по-висока цена”, даде примери Маргаритов.

Подобни прийоми се срещат и при онлайн пазаруването. Измамата става, когато в период на активно пазаруване търговецът рязко вдига цената на определена група търсени стоки и след това обявява "намаление". Например по време на "Черен петък" е имало 30-40 сигнала за подобни нарушения.

Има и опити на търговци да ограничават отговорността си по отношение на рекламация на дефектните стоки или възможността за връщане на онлайн покупка при продажби от намаления, но това е незаконно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews