Ангелкова: България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион

OFFNews 12 февруари 2018 в 13:57 2389 0

България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион. Имаме идея акцентът да е поставен върху винения и гурме туризъм, които за Министерството на туризма са сред приоритетните за развитие продукти. Предстои темата да бъде дискутирана на среща на работна група „Сътрудничество в туризма“ на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), която в момента се председателства от България. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Майкъл Христидес, председател на ОЧИС.

Тя посочи още, че по този начин ще се засили фокусът върху развитието на сектора в региона. А за нас от голямо значение е съвместната помощ в туризма с държавите-членки на ОЧИС, коментира още Ангелкова.

Министърът благодари на г-н Христидес за участието му в срещата на високо равнище на министрите на туризма на страните членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“, събитие от най-високия клас „А“ в календара на Българското председателство на съвета на ЕС.

Тази година обръщаме специално внимание на инициативата „ЕС-Китай-2018 година, посветена на туризма“, обясни министър Ангелкова. И уточни, че затова тази тема е основен фокус на съвета на министрите утре. България има изключително ползотворно сътрудническо с Китай и активно участва с различни проекти по известния маршрут „Път на коприната“, информира още министърът.

Двамата дискутираха и напредъка в организацията на среща на министрите с ресор туризъм на страните-членки на ОЧИС. Събитието също е част от програмата на председателството ни на съвета на ЕС и е от най-висока категория. Планира се то да бъде проведено през юни във Варна. Там Министерство на туризма ще представи извършеното в периода на координация на работната група по туризъм към ОЧИС, който започна през юли 2016 г. и завършва в края на юни тази година.

Председателят на ОЧИС предложи Министерство на туризма да обмисли възможността за поемането на втори мандат като координатор на работна група „Сътрудничество в туризма“ за още един двугодишен мандат. Христидес заяви още, че оценява високо добрата работа на ведомството както при ръководството на групата, така и за напредъка на туризма в България и Черноморския регион. Той постави акцент върху круизния туризъм в района на Черно море, като поясни, че трябва да се предприемат действия за развитието му.

Ангелкова покани Майкъл Христидес за участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути. Той се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм и ще се проведе в София през ноември. Основен акцент на събитието ще е връзката между икономиката и туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови