Още един тенис ветеран се отказа от Roland Garros: Анди Мъри пропуска турнира

OFFNews 21 май 2023 в 19:03 1691 0

Анди Мъри

Снимка Getty Images

Анди Мъри

Още един ветеран в тениса се отказа от участие в Откритото първенство на Франция по тенис. След като по-рано този месец това направи 14-кратният шампион на турнира от Големия шлем Рафаел Надал, чието здравословно състояние не позволява да играе, днес същото решение обяви и причисляваният някога към най-големите трима в тениса (Роджър Федерер, Надал и Новак Джокович) Анди Мъри.

Трикратният шампион от Големия шлем обяви, че за него приоритет е сезонът на тревни кортове и ще съсредоточи усилията си натам в навечерието на Уимбълдън.

36-годишният Мъри е играл на "Ролан Гарос" само веднъж от 2017 г. насам.

Откритото първенство на Франция, вторият турнир от Големия шлем за годината, се провежда от 28 май до 11 юни.

Мъри загуби на клей от дългогодишния си съперник Стан Вавринка в Бордо по-рано тази седмица, а също така рано напусна турнирите на ATP на тази настилка в Рим, Мадрид и Монте Карло. Той обаче победи световния номер 17 Томи Пол на турнира от сериите "Чалънджър" на клей в Екс-ан-Прованс и спечели първата си титла на клей от 2016 г. насам.

"Сега се доверявам на тялото си, но съм наясно, че най-големият ми шанс за дълбока победа е по-вероятно да се случи на Уимбълдън", коментира Мъри пред "Гардиън".

Мъри достигна до финала на Откритото първенство на Франция през 2016 г., когато беше победен от Джокович, а през следващата година достигна до полуфинала, като Вавринка сложи край на предизвикателството му. Шотландецът падна до 503-то място в мъжката ранглиста, след като през 2019 г. претърпя спасителна за кариерата си операция за възстановяване на тазобедрената става. След това успя да се изкачи до 42-ро място в света. През януари, на Откритото първенство на Австралия, той прекара 10 часа и половина на корта при победите над Матео Беретини и Танаси Кокинакис, преди да бъде победен в третия кръг от Роберто Баутиста Агут.

Мъри и Надал не са единствените отказали се от участие в престижния турнир. Матео Беретини и Ник Кирьос също се оттеглиха от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови